
چگونگی به کارگیری فلزات مختلف
چگونگی به کارگیری فلزات مختلف
آهن اولین بار در دوره پیش از تاریخ از شهاب سنگ ها به دست آمد. ذوب آهن در کوره، در هزاره دوم پیش از میلاد در ارمنستان اتفاق افتاده است.
آلیاژچدن در ۵۵۰ سال پیش از میلاد در چین ساخته شده است. ساخت آلیاژ فولاد نرم توسط هنری بسمر در اواخر۱۸۵۰میلادی انجام شد.
مس:
تاریخچه۱۰۰۰۰ساله دارد.۵۰۰۰ هزارسال پیش از میلاد مردم غارنشین فلات ایران ظروف مسی می ساختند.در هزاره چهارم پیش از میلاد مردم ایران از مس،گوشواره،دشنه و چاقو می ساختند.یک آویزه مسی متعلق به۸۷۰۰ سال قبل در شمال عراق کشف شده است.۵۰۰۰ سال پیش در اهرام مصر از لوله کشی مسی استفاده می کردند.
طلا:
قدیمی ترین معدن طلا در ۴۰۰۰ سال پیش در بین النهرین توسط سومریان کشف شد.۲۲۰۰سال قبل از میلاد در مصر کارگاه های زرگری وجود داشته است.اولین سکه های طلا در سرزمین لیبی با ترکیب طلا و نقره ضرب شد.کالای مهمی در امر اقتصاد کشورها به حساب می آید.
نخستین اشیاء فلزى ساخت بشر، اشیاء کوچک مسی چکشکارى شدهاى است که به نیمه اول هزاره چهارم ق.م تعلق دارد. این دوره، آخرین دوران نوسنگى است، که انسان فلز را شناخت و اولین فلز مس بود. اما تاریخ فلزکارى ایران به کشف ذوب فلزات که حدود هزاره اول قبل از میلاد است، مىرسد.
در سال ۲۷۰۰ ق.م مقدمات عصر مفرغ آغاز شد. شوش یکى از بلاد باستانى است که آثار بسیارى از فلزکارى ایران را به دست داده است. فلزات طلا و نقره در حدود ۲۵۰۰ ق.م کشف شد و بهدلیل کمیاب بودن، دوام و کاربرد در زیورآلات، مورد استفاده قرار گرفتند. نمونههایى از نقرکارى این دوره در تپه حصار کشف شده است.
در حدود ۲۵۰۰ تا ۱۵۰۰ ق.م با کشف فلز قلع، عصر مفرغ آغاز شد و صنعتگران توانستند با ترکیب مس و قلع، به مادهٔ اولیهٔ مقاومترى که خواص مس را نیز دارا بود، دست یابند.
در هزارهٔ دوم ق.م مفرغکارى بصورت یکى از برجستهترین صنایع بشرى درآمد. در ناحیه حسنلو در آذربایجان نمونههاى فراوانى از اشیاء مفرغى بهدست آمده است که متعلق به این دوران مىباشد. این هنر – صنعت توسط مفرغکاران منطقه آذربایجان و اطراف دریاچه ارومیه به لرستان راه یافت و در آنجا رواج پیدا کرد.
مفرغهاى لرستان، شکوه هنر فلزکارى و مفرغکارى ایران و جهان را بخود، اختصاص مىدهد. مفرغکاران لرستان، با ریختهگرى و چکشکارى آشنا بودهاند. این آثار شامل لگام اسب، تبر، سرنیزه، دهنه اسب، روکش تیردان، بخوردان، سنجاقهاى زمینى و … مزین به نقوش حیوانات افسانهای، تلفیق صورت انسان و بدن حیوان، شکار و … مىباشد.
آهن در نیمهٔ نخست هزارهٔ سوم ق.م در بینالنهرین و آسیاى صغیر شناخته شده بود ولى بهدلیل سختى و عدم قابلیت چکشخوارى و دیرگداز بودن، نتوانست جایى داشته باشد تا اینکه تبدیل آهن به فولاد عملى گردید. و آهن نیز در ساخت اشیاء و ابزار مورد نیاز انسان استفاده شد. و حدود سال ۱۰۰۰ ق.م ساخت وسایل آهنى پیشرفت چشمگیرى کرد.